EMDR

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) therapie is voor mensen die last blijven houden van een herinnering aan een nare gebeurtenis. De behandeling wordt met name ingezet bij trauma gerelateerde klachten. Inmiddels wordt EMDR behandeling overigens steeds breder ingezet. Het behandelresultaat is groot. EMDR therapie is een zeer effectieve behandelmethode. 

Door middel van afleiding (een lamp en/of buzzers en/of geluiden via een koptelefoon) wordt de spanning die wordt opgeroepen door te denken aan de gebeurtenis afgebouwd. Het wordt door de afleiding moeilijker om te focussen op de beelden die bij de herinnering horen. 

De herinnering kan daarnaast allerlei disfunctionele gedachten oproepen. Door de herinnering in een ander perspectief te plaatsen worden deze disfunctionele gedachten uitgedaagd. Men gaat als het ware anders naar de herinnering kijken. 

In feite pakt u de herinnering uit de archiefkast van uw geheugen (lange termijn geheugen) en brengt deze in uw werkgeheugen. Vervolgens verlagen wij de spanning en veranderen wij de wijze waarop u naar de herinnering kijkt. Om vervolgens de herinnering weer terug te zetten in uw lange termijn geheugen. 

U zult uiteraard niet vergeten wat er is gebeurd. Maar u kunt voortaan de herinnering oproepen zonder dat het nog de hoge mate van spanning oproept. De beelden worden minder scherp en vervagen. Hiermee is de herinnering aan de gebeurtenis een stuk minder bedreigend geworden. 

E-mailen
Bellen